Sari la conținut

Obiective turistice

Aerul, muntele, apele atrag si tamaduiesc pe cei suferinzi de reumatism si alte boli. Zonele montane indeosebi muntii ofera satisfactie turistilor.

Conexiuni cu alte zone de interes turistic:

In zona se afla statiunea Baile Herculane cu hoteluri vechi construite in secolul XIX-lea aici existand sali de tratament, saune, piscine. Totodata se gasesc si hoteluri construite mai recent care prin dotarile existente aduc un grad ridicat de confort. Exista posibilitati de practicare a unor activitati turistice precum, plimbari pe trasee marcate, plimbare cu caruta, sport (in special fotbal).

Se pot vizita câteva obiective deosebite precum :

  • biserici vechi
  • mori pe apa
  • vestigii istorice
  • monumente naturale

Cetatea Mehadia a fost cel mai probabil ridicată în secolul al XlII-lea de familia nobiliară Gutkeled, probabil între anii 1263-1270. La începutul secolului al XIV-lea, a fost angrenată în conflicte interne, de care nu era străin nici Basarab I, primul domn independent al Ţării Româneşti.

A fost şi ea preluată de regalitate, fiind integrată în sistemul militar al comitatelor bănăţene. Acolo slujeau o mare parte din cnejii români ai locului. Între 1429-1435, acolo au avut reşedinţa cavaleri teutoni, readuşi de către Sigismund de Luxemburg. Sub guvernarea lui Ioan de Hunedoara, fortăreaţa a fost întărită ca să poată sluji drept bastion în lupta cu forţele Imperiului Otoman, în 1441. A fost cucerită de către turci în 1523. După două veacuri, şi-a sfârşit rostul la 1738, când în jurul ei s-au dat lupte crâncene.

Cetatea este ridicată pe o culme îngustă şi pe marginea unor prăpăstii. Datorită aşezării strategice, accesul era posibil doar prin nord, acolo unde s-a amplasat turnul principal sau donjonul fortificaţiei, construit cu bază hexagonală şi ziduri groase de 2,5 metri şi înalte de peste 16 metri. Parterul era boltit, iar deasupra se disting alte două-trei etaje. Nivelul al doilea, aflat la peste şase metri înălţime, a putut fi împărţit cu planşee sprijinite pe ziduri.

Remarcabil este că în construcţia sa s-au utilizat spolii romane. În secolul al XV-lea, cetatea şi-a dobândit forma definitivă, printr-o nouă etapă de fortificare în care zidurile au fost înălţate şi s-a clădit cel puţin încă un turn cu bază circulară. Un alt turn a funcţionat în dreptul porţii şi al podului con­struit pe piloni de piatră. Drumul de acces trecea printr-un şanţ săpat în stâncă. O parte a zidăriilor a dispărut prin prăbuşire în hăurile prăpastiei vecine.


Istoric I Cultura I Geografie I Obiective turistice I Evenimente locale I Lacașe de cult I Ocupații si meșteșuguri