Sari la conținut

CRONICA MEHADIEI

Periodic social cultural editat de Primăria și Consiliul Local al Comunei Mehadia

CUVINTE DE CĂPĂTÂI…

Dragi cititori,
Încă de la începutul mandatului am fost conștient că Administrația Locală are obligația de a pune la dispoziția cetățenilor informațiile de care aceștia au nevoie, fapt pentru care am ales să ofer transparența deciziilor instituției și Consiliului Local prin intermediul rețelelor de socializare.
Totuși, aceste fapte nu sunt suficiente, având în vedere accesul limitat al cetățenilor la tehnologie, fie din cauza vârstei, fie din dragostea pentru lectura palpabilă.
Iubitorii de carte știu că informațiile sunt mult mai bine acceptate atunci când se regăsesc tipărite pe hârtie pentru că mirosul emanat de o carte proaspăt deschisă adaugă și mai mult entuziasm lecturii în sine. Pentru aceștia, nu există un sentiment mai plăcut decât acela de a ține o carte în mâini, de a-i simți filele și a-i reține mirosul unic.
Prin lectură, ne conectăm cu personajele, cu autorul, cu locurile descrise, cu experiențele povestite, fiind un tip de libertate pe care nimic altceva nu o poate egala și vine la pachet cu explorarea unor locuri și timpuri pe care altfel nu avem ocazia să le vizităm.
Deși aceasta nu este o carte, ci o revistă, sper să trezească în dumneavoastră aceleași sentimente de nedescris, care vă încearcă, atunci, când aflați de o nouă publicație bună.
Revista ,,Cronica Mehadiei’’ s-a înființat din dorința mea de a vă pune la dispoziție informații noi și interesante pe care să le savurați în tihnă și pe care să le povestiți cu plăcere mai departe.
M-a bucurat nespus deschiderea, acordul și implicarea colectivului redacțional, fapt pentru care doresc să le mulțumesc.
Pentru alegerea numelui revistei (,,Cronica Mehadiei’’) nu a fost necesar să stăm foarte mult pe gânduri, având la dispoziție faptele merituoase ale istoricului și cronicarului Nicolae Stoica de Hațeg, născut și crescut la Mehadia, implicat în viața religioasă, economică și culturală a Mehadiei, care a lăsat o amprentă impresionantă asupra comunei noastre.
Prin alegerea acestui nume cu referință la cronicarul Nicolae Stoica de Hațeg, aducem un omagiu personalității sale, odată cu împlinirea a 270 de ani de la nașterea sa, la data de 24 februarie 2021, an care coincide cu debutul demersurilor pentru această publicație.
Publicația ,,Cronica Mehadiei’’ vine în atenția cititorilor cu informații clare privind activitatea Administrației Publice Locale, vă prezintă deciziile Consiliului Local Mehadia, vă asigură necesarul de informații culturale zonale și dă ocazia tinerilor comunei să se afirme prin publicarea propriilor creații.
De asemenea, revista va îmbina cultura și istoria, care merg mână în mână, dăinuind peste generațiile aflate într-o continuă schimbare, ele având menirea clară de a lega trecutul de viitor, fiind esențial a ne cunoaște istoria obiceiurile și tradițiile pentru a merge mai departe. Educația noastră și a acestei generații poate fi încununată de succes atâta timp cât putem transmite următoarelor generații motivele culturale și educaționale care ne conduc spre o cunoaștere detaliată a tuturor informațiilor, precum și spre automulțumire din punct de vedere educativ.
Relațiile interumane se bazează pe principii simbiotice, iar la baza lor stă educația și cultura.
Această revistă ia naștere ca urmare a nevoii dvs. de informare, în tot ceea ce privește comuna Mehadia, urmând a fi modelată spre trezirea interesului cititorilor și spre transpunerea pe hârtie a întregii activități sociale, economico-culturale, sportive și religioase a administrației care păstorește comuna Mehadia.

,,Nu este alta mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă decât cetitul cărților.’’
Miron Costin

Primar,
Bardac Grigore – Petru