PRIMARIA COMUNEI MEHADIA

Judetul Caras-Severin

PREZENTARE LOCALA

    Cadrul natural:
    Comuna Mehadia este situata pe partea de Sud-Est in pitorescul cadru natural al culuarului Timis-Cerna. Se intinde pe o suprafata de 179.4 km de o parte si de alta a soselei E70 si a Magistralei Feroviare nr. 1. Este strabatuta si de raul Belareca.

    Scurt istoric:
    Localitatea de resedinta este cunoscuta ca asezare inca de dinainte de cucerirea Daciei de catre romani. In epoca romana ea cunoaste o semnificativa inflorire ca urmare a importantei strategice pe care le-o oferea situatia geografica.
    Despre Mehadia a carei denumire asa cum aminteste cronica lui Nicolae Stoica de Hateg, a fost de-a lungul vremurilor Mehadia, Megia, Media provenind de la dacicul Meha. Pe dealul "Grand" aflat in imediata apropiere a localitatii, mai dainuie ruinele portii de vest a cetatii ce a fost multa vreme si resedinta Banatului Severin, facand parte in timpul domniei lui Mircea cel Mare din trupul Tarii Romanesti. Documentele il amintesc pe Danila care in 1330 a luat parte la lupta de la Posada. In timpil lui Iancu de Hunedoara, cetatea a fost intarita fiind folosita ca bastion de lupta impotriva pericolului otoman.

    Legende si povestiri legate de localitate sau imprejurimi:
    Din datele culese de Nicolae Cena reiese ca imparatul Aurelian si-a retras legiunile din Dacia intre 271 -275 e.n. In vremuri vechi aici a fost un izvor cu apa calda si se crede ca multe izvoare termale din Baile-Herculane isi au obarsia aici. Intre 1343 - 1387 Mehadia punct strategic trece cand sub stapanirea romanilor din tara Romaneasca cand a ungurilor, dar in anul 1387 Mircea cel Batran este stapan peste Mehadia, iar in 406 Sigismund de Luxemburg incheie pace cu Mircea cel Batran si cedeaza acestuia Banatul de Severin impreuna cu Mehadia In anul 1778 turcii nemaiputand mentine sub dominatia lor Mehadia o ard lucru ce este atestat de catre cronicarul Nicolae Stoica de Hateg in cronica Mehadiei cu multa durere.
    In anul 1794 o mare seceta se abate asupra Mehadiei, iar in anul 1838 un cutremur foarte puternic a distrus toate cladirile si biserica romaneasca. In 1840 au fost inundatii catastrofale, apa iese prin ferestrele de la cazarme trecand prin Mehadia Vasile Alecsandri a cules balada iui Tovasi Iorgovan.

    Starea cailor de acces in localitate
    Drumuri
 • nationale stare actuala: 18 km - stare buna
 • judetene - stare buna
 • comunale: stare actuala: 17 km - stare buna
 • satesti - pietruite (partial betonate)
    Drumurile ce strabat comuna sunt bune, unele reparate de curand, asfel incat starea lor este buna.
    Caile ferate
    Magistrala CFR numarul 1 Bucuresti - Timisoara. Gara CFR se afla in partea de est a localitatii
 • lungime (km): 10
 • gari (nr): 2
    Cel mai apropiat oras la 8 km se afla orasul Baile Herculane
 • Retele telefonice - exista posturi telefonice fixe in comuna exceptie facand localitatea Globurau
 • telefonie mobile (raza de acoperire) totala - sunt prezenti operatori CONNEX si DIALOG
 • acces internet - exista, dar viteza de aces este redusa.
    In Mehadia exista retea de apa potabila la care este racordata intreaga localitate. Nu exista retea de alimentare cu gaz si nici retea de incalzire centrala sau apa calda. Incaizirea locuintelor facandu-se cu combustibil solid. Toate localitatile apartinatoare sunt electrificate.
    Starea dotarilor tehnico - edilitare (km)
 • alimentare cu apa: 4 km
 • gaze naturale: -
 • canalizare: 31cm
    Puncte de asistenta sanitara
    In comiuna exista 2 cabinete medicina generala, 1 cabinet stomatologie dotate corespunzator.

    Dotarea primariei
    Dispune de fax, telefoane: 523121, 523428 xerox, masina de scris, 7 calculatoare, 7 imprimante, un autoturism Renault 9, un autoturism Cielo, un tractor.